Sinds de coronapandemie startte is wereldwijd ons tijd op het internet met 60% gestegen. Online shopping is met 200% gestegen, zo blijkt uit cijfers van Google. De verhalen van winkelketens die het moeilijk hebben komen dagelijks voorbij. Horeca krijgt helemaal zware klappen. Heeft retail nog een toekomst? Wij denken van wel en hebben in deze podcast een gast die ook zeker nog positief gestemd is. Wat die toekomst kan zijn, dat bespreken we met een designbril op.
Sander Bos, strateeg bij het Amsterdamse bureau Claessens Erdmann Design bouwt al 11 jaar aan de toekomst van winkels, hospitality en kantoren.
Een ontwerpbureau dat voor merken als Nike, de Japanse bank Mizuho, Action, Kruidvat, de Duitse supermarkt ReWe, de Oostenrijkse supermarkt Billa, het Van Gogh Museum, Ace & Tate en zo kunnen we nog wel een half uurtje vullen, internationaal interieurs ontwerpt en realiseert.
Sander is een van de breinen achter het succesvolle ReWe to Go-concept, en werkt op dit moment ook samen met de ondernemers in de Haagse Theresiastraat om het lokale ondernemerschap daar op een hoger plan te tillen.
Corona is een vliegwiel
De staat van de retail is volgens Sander versterkt door corona. De pandemie werkt als een vliegwiel op de ontwikkelingen die al gaande waren. Kort gezegd doen winkels die het gevecht in het midden voeren het niet goed. Daar is alleen ruimte voor de grote spelers. En de sterke grote spelers zie je zelf allemaal een scherp onderscheidend vermogen hebben.
Niet alle retailers doen het echter slecht door corona. Consumenten brengen meer bezoeken aan bakkers en slagers. We zijn met z’n allen meer geld gaan uitgeven aan de kwaliteit van deze lokale foodwinkels. Die positie kunnen zij alleen maar bereiken doordat ze zich onderscheiden op kwaliteit en toegevoegde waarde. Hun expertise levert ze meer klanten op.
Passie voor retail met toekomst
Uit de ervaring van Sander en zijn collega’s bij Claessens Erdmann blijkt dat retail die een stralender toekomst tegemoet kan zien, veelal drijft op een sterke passie van de eigenaar. Probeer niet je concurrenten na te doen, maar vaar een eigen koers.
Daarbij kunnen winkeliers ook zeker kijken naar de wereld die zich om de producten die ze verkopen heen bevindt. Een goed voorbeeld hiervan is volgens Sander Versus in Den Haag. Dit is niet alleen een kitesurfwinkel, maar ook de start om kitesurfen te leren, je kites te laten repareren en een ontmoetingsplek voor kitesurfers. De winkel is een bestemming geworden. Geboren uit de liefde voor de sport.
Klantje pesten
De coronamaatregelen hebben tot nu toe vooral geleid door handgeschreven briefjes op winkeldeuren over de maatregelen. Die briefjes passen vaak niet echt bij het merk van de winkel. Volgens Sander een gemiste kans. De maatregelen kunnen vriendelijker en meer on brand worden gecommuniceerd. Daarmee versterk je je merk en kun je de maatregelen tegen de verspreiding van corona vriendelijker onder de aandacht brengen.

In de winkelinrichting kun je ook proberen de anderhalve meter-maatregelen in het voordeel van de klant te laten werken. Zo waren er al snel een aantal kledingzaken, zo vertelt Sander, die hun klanten pasafspraken boden. Klanten kregen een soort VIP-behandeling in de kledingzaak, waardoor de band tussen koper en verkoper ook werd versterkt.
Met die maatregelen is het wel balanceren. Je kunt al snel terecht komen in wat in het jargon ‘klantje pesten’ heet. Van winkels als IKEA en Intratuin accepteren we de winkelroutes die je verplicht het hele assortiment tonen. Dat komt alleen doordat het past bij het aankoopmoment. In een supermarkt zou zo’n verplichte route onwerkbaar worden. Sander waarschuwt winkeliers om vooral goed naar de behoefte van de klanten te blijven kijken en daar mogelijkheden in te zien. En bedenk daarbij ook dat ruimte juist kwaliteit uitstraalt. Dus mocht je je winkel een impuls willen geven, wees niet bang voor ruimte.