PODCAST

Jacques de Wit

Een betere wereld met eenvoudiger ontwerp en communicatie – Jacques de Wit

Met goed ontwerp kun je het leven een beetje mooier maken

Het werk van Jacques de Wit en zijn mensen maakt het leven van zo’n 3 miljoen mensen in Nederland eenvoudiger, mooier en prettiger. Zo heeft hij onder andere Steffie.nl in het leven geroepen, die mensen met een beperking bijvoorbeeld helpt om complexe onderwerpen als dood en rouwen, de coronamaatrdegelen en stemmen voor verkiezingen te kunnen vatten. Het resultaat is dat zij zelf betere keuzes kunnen maken. We spraken met Jacques over het begrijpelijk maken van beleid en de rol van eenvoudig ontwerp en inlevingsvermogen.

Ook Jacques werkte met zijn bureau Netrex veel voor commerciële opdrachten. Totdat hij meer en meer in het sociale domein terecht kwam. Hij zag hoe ze met goed ontwerp het leven van mensen een stukje beter kunnen maken. Zo ontstond ook ABCDate, een datingsite voor mensen met een beperking. Ook deze mensen willen een relatie, maar zijn vaak aangewezen op datingsites die complexer zijn. Jacques ging met de mensen met een beperking aan tafel zitten en kwam tot een eenvoudiger ontwerp voor een datingsite. Een site waar ze gelijkgestemden konden ontmoeten en waar daten veilig is.
Wij leerden Jacques kennen toen we samen aan de nieuwe website voor de Longfibrose Patiëntenvereniging mochten werken.

Inlevingsvermogen

De sleutel van de oplossingen die Netrex biedt zit ‘m in inlevingsvermogen. ‘Wij hebben altijd gelijk’, zegt Jacques over de ontwerpen en oplossingen die zij aandragen, ‘simpelweg omdat we iets maken dat de focusgroepen willen.’ Bij elk project werken zij met een focusgroep met beoogde gebruikers. Netrex ziet een vraagstuk, zoals orgaandonatie, en onderzoekt met mensen met een beperking hoe zij het beste wegwijs kunnen worden gemaakt in dat onderwerp. Vervolgens zoeken ze naar partners en financiers om het project van de grond te krijgen. Ze dragen daarbij een oplossing aan die is bedacht met de doelgroep.

We spraken Jacques op het moment dat hij het stemproces voor de Tweede Kamerverkiezingen met ouderen en mensen met een beperking aan het uitproberen was. Het leverde een duidelijk signaal op aan minister Ollongren dat het poststemmen te complex was.
Steffie.nl proberen zo veel als mogelijk onderwerpen behapbaar te maken en met eenvoudig ontwerp zo de wereld een stukje mooier. Maar daar zijn grenzen aan, zo vertelt Jacques ons ook in de podcast.

Wij voeren je browser cookies. Dan kunnen wij zien wat het beste werkt en jou de beste ervaring bieden. Akkoord?