PODCAST

Kim Mattijssen-Kortekaas

De Wondere Wereld Van De Licenties

"Samen maak je er als het ware een gemengd gezin van."

Wat is de invloed van Pocahontas op het recept voor koekjes? Mag Dora pasta eten? Wie een licentie van een bekend karakter wil afnemen komt in een wondere wereld terecht. Licensing gaat om meer dan het recht om beeldmateriaal te gebruiken op shampooflessen of tussendoortjes. Je merk versterken met de kracht van een Disneyfiguur of een karakter uit Sesamstraat neemt je mee in de wereld van dat figuur. Wij waren benieuwd naar meer en nodigden Kim Matthijssen-Kortekaas uit aan onze keukentafel.

Met Kim hebben we de hoeder van Disneyprinsessen, Bert en Ernie, Dora, Spongebob Squarepants en nog vele anderen in de uitzending. Zij bewaakte vroeger hun rechten en tegenwoordig zit ze aan de andere kant bij Caresse Cosmetics, waar ze Dora in een shampoofles om laat toveren.

In deze tijd lijkt het alsof het beeldmateriaal van iedereen is. Overal zie je bewerkte afbeeldingen van Disney-figuren, Minions etc voorbij komen. Maar op al die beelden zitten rechten. Kim vertelt ons dat jij met jouw product onderdeel wordt van de leefwereld van het figuur dat je op jouw product wilt tonen. Het is een samenspel tussen licentiegever, agent en licentienemer om tot een mooi eindresultaat te komen waar iedereen tevreden mee is. Of zoals Kim het treffend omschrijft, je bouwt eigenlijk met elkaar een samengesteld gezin op.

Het juiste figuur bij het juiste merk

Voor je eigen merk is het van groot belang om vooraf goed na te gaan welk figuur bij jou past. Zou jouw product beter bij het onderzoekende van een Minion passen of is het toch meer het verantwoorde snoepen van Koekiemonster? Licentiegevers zoeken zelf ook naar de best passende merken om hun figuren op te laten figureren. Kim geeft in de podcast een paar handige tips mee om het juiste figuur bij jouw merk te vinden.

Wanneer de licentie is vergeven wordt het daarna een nauwe samenwerking. Van eerste samples tot productie samples om tot het definitieve akkoord te komen om de markt op te gaan. Daar hoort ook bij dat je productie kan worden gecontroleerd op arbeidsomstandigheden en veiligheid door de licentiegever. Licentiegevers zijn gebrand op een positieve uitstraling. Bij je keuze voor een figuur is het verstandig om erop te letten of jouw merk wordt versterkt door het karakter dat je in wilt zetten. We horen in de podcast een paar sprekende voorbeelden uit Kim’s ervaring.

Een interessante uitzending voor wie nieuwsgierig is naar wat licenties zijn, hoe licenties werken en de praktische tips van een ervaren expert in deze wondere wereld.

Wij voeren je browser cookies. Dan kunnen wij zien wat het beste werkt en jou de beste ervaring bieden. Akkoord?