PODCAST

Adobe Max 2020 op de iPad

Adobe Max 2020 – de nieuwste snufjes voor ontwerpers

Samenwerking gaat naar een hoger niveau met de Creative Cloud

Photoshop, Illustrator, InDesign, XD, After Effects, de programma’s voor ontwerpers en andere creatieven om zich mee te uiten. 
Dit jaar was Adobe Max, het evenement waar de nieuwste ontwikkelingen worden gepresenteerd, volledig online. Wij bespreken de laatste toevoegingen aan het Adobe-spectrum en wat ze betekenen voor ontwerpers, fotografen, illustratoren, social media managers en hun opdrachtgevers.

We bespreken hieronder de volgende apps:

  • Creative Cloud
  • Photoshop
  • XD
  • Illustrator
  • InDesign
  • After Effects
  • Premiere Pro

Creativiteit voor iedereen

De leidraad voor Adobe is dat iedereen creatief kan zijn. Daar maken ze de instrumenten voor. En hun ecosysteem aan apps en bibliotheken, de Creative Cloud, is heel slim opgebouwd. Iedereen kan daarin z’n eigen rol vervullen en via de verschillende mogelijkheden tot samenwerking een merk naar een hoger niveau tillen.

De belangrijkste ontwikkeling volgens ons is het kunnen opzetten van Design Systems. Botweg gesteld, vroeger had je een huisstijl, tegenwoordig een design system. Een systeem waar alle elementen van je merk bij elkaar zitten en waar iedereen de elementen uit kan halen om te gebruiken in uitingen. Van de lettertypes tot en met de buttons in normale en hover state. Van illustraties tot de foto’s die bij jouw merk horen.
In alle applicaties kun je de bibliotheken waarin al deze elementen worden verzameld nu gebruiken. Of het nu gaat om Photoshop of Adobe Spark, overal heb je eenheid voor jouw merk.

Ook voor kleinere merken is dit heel geschikt. Misschien wel juist. Het voorkomt dat je de mensen die uitingen voor jou maken steeds opnieuw materialen toe moet sturen. Je hebt nu de laatste versie altijd in je bibliotheek staan.

Voor online ontwerp, waar Adobe XD voor is, kun je al deze componenten omzetten in een DSP, een Design System Package. Makkelijk voor developers, die componenten niet meer hoeven na te bouwen. Ze zijn direct als pakketjes code beschikbaar.

Photoshop

Heb je, net als Desirée, ook de wens om eeuwig 29 te zijn? Met Neural Filters is het een stuk eenvoudiger geworden. Wil je wat vrolijker op de gevoelige plaat staan? Geen probleem, de artificial intelligence van Adobe Sensei regelt ook dit voor je. Een hoofd draaien? No problemo. Alles met het simpel schuiven van een regelaar.

Ook in scenes is het fotobewerkingsprogramma slimmer geworden. Met Sky Replacement vervang je makkelijk de luchten in je landschaps- of stadsbeelden. Photoshop zorgt dan ook nog eens dat het licht in de foto past bij de lucht die je hebt gekozen. Superslim. Alleen geen zomerlucht achter een winterlandschap plaatsen…

XD

XD is volgens ons de standaard voor webdesign. We zweren erbij. En ook al heeft Sketch/InVision tegenwoordig ook de mogelijkheid om Design Systems te maken, de integratie met de andere apps van Adobe geven XD de voorsprong in onze ogen.

Een mooie nieuwe ontwikkeling in dit programma, naast de libraries en DSP’s die we hierboven bespraken, is dat je nu ook 3D-effecten toe kunt voegen. Zo kunnen elementen van je ontwerp echt uit het scherm lijken te komen.

Illustrator

Nooit meer slordige hoekjes of glitches in je logo-ontwerp. Met het opschonen van de ankerpunten maakt Adobe Illustrator 2020 je ontwerp superstrak. Een van de grootste voordelen van deze nieuwe release, naar onze mening. Arjan kijkt opeens met meer vertrouwen naar de pen tool.

Wat ook een hoop werk gaat schelen voor ontwerpers is dat je lettertypes niet meer naar een vectorpad hoeft om te zetten. Vanaf nu blijft het lettertype intact wanneer je er extra versieringen aan toe wilt voegen. Ons Head of Design Desirée, haalde opgelucht adem toen ze dit zag.

InDesign

Voor Adobe Max 2020 was er al het nodige veranderd in InDesign. Afgelopen jaar is dit programma weer sterk verbeterd. Tijdens het jaarlijkse evenement van Adobe werden grafische ontwerpers die veel met deze app werken vooral gelukkiger gemaakt met de Content Aware Wrap. Met de slimheid van Adobe Sensei kun je nu het onderwerp in een foto laten selecteren in InDesign en je tekst daar automatisch omheen laten wikkelen.
Scheelt weer wat knip- en plakwerk.

After Effects

Het grote voordeel voor animators en video designers is dat After Effects sneller is geworden. De software maakt slimmer gebruik van je computercapaciteit, waardoor je minder snel last hebt van een overuren draaiende ventilator in je computer.

Daarnaast worden ontwerpers door Adobe geholpen makkelijker met de besturing van 3D-effecten om te gaan.
Ook Rotoscoping is verbeterd. Bewegende objecten zijn makkelijker uit te knippen in een andere omgeving te plaatsen. Wat ons opvalt is dat er een steeds grotere wisselwerking is tussen After Effects en Photoshop. Wat bij de ene app wordt geïntroduceerd volgt snel bij de andere.

Premiere Pro

Zijn ondertitelaars straks werkloos? Tijdens Adobe Max 2020 presenteerde de softwaregigant ‘Speech to Text’. De gesproken tekst die je in een video hoort kun je direct vertalen in ondertiteling. Wow.
Nu waren er al de nodige transcriptie-tools, maar deze lijkt wel weer een stap verder te gaan van wat we zagen.
Deze functie wordt begin 2021 uitgerold. We hebben nog niet kunnen achterhalen of Nederlands ook wordt ondersteund.

Betere samenwerking

De belangrijkste conclusie die wij trekken is dat ontwerpers en opdrachtgevers nog betere instrumenten in handen hebben om de mooiste uitingen voor hun merk te maken. Dat vergt ook dat de gesprekken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer naar een hoger niveau gaan, wil je alles eruit halen. Je kunt beter samenwerken met het app-landschap dat Adobe je biedt. Wil je het ten volle benutten, dan moeten gesprekken niet over smaak gaan, maar over de effectiviteit van een ontwerp.

Wij voeren je browser cookies. Dan kunnen wij zien wat het beste werkt en jou de beste ervaring bieden. Akkoord?