Branding met een beperkt budget, kan dat? Wij geloven van wel. Het vraagt een beetje soul searching voor jou als ondernemer, maar heel moeilijk hoeft dat niet te zijn. Want jouw drijfveer waarom je ooit je zaak begon is een belangrijk wapen. Voeg een vleugje eigenwijsheid toe, ook niet vreemd voor ondernemers, en je bent een eind op weg met je eigen merk. Met slim investeren en een paar goede gratis instrumenten kun je je brand identity versterken.
Weet waar je voor staat
Merken zijn emotie. Wanneer jij jouw overtuiging over kunt dragen, dan heb je al heel veel werk gedaan. Een veel beproefde en succesvolle methode is om je ‘why’ te vinden. Wij vinden de denkwijze van Sinek handig, omdat het helpt verder te denken dan de rationele voordelen die al snel worden genoemd.
Je ‘why’ echt vinden is een taak die je wel de nodige avonden en correcties gaat vragen. We weten uit ervaring dat je waarom pas echt helder wordt nadat je er wat nachtjes over hebt geslapen en de papierbak met flink wat ideeën hebt gevuld. Maar daarna kun je er heel lang mee vooruit. Echt heel lang.
De truc is dat je waarom, zoals Simon Sinek het beschrijft, niet te plat is, actief en toch algemeen toepasbaar op alles wat je doet. Wat is jouw bijdrage en welk doel streef je met die bijdrage na? Je hoeft ook geen onderscheid te maken tussen een persoonlijk en zakelijk waarom. In je onderneming leg je je hart en ziel en dat doe je thuis net zo goed.
Uit de vele sessies waar we naar een waarom hebben mogen zoeken, weten we dat de eerste versies nog vaak op het niveau ‘hoe’ en ‘wat’ zitten. Dat zijn goede opstapjes naar een hoger niveau. Vandaar ook dat je heel wat versies zult hebben totdat je tevreden bent. Kill your darlings.
Wees gul
Nee, je hoeft niet alles gratis weg te geven. Zeker niet. Maar wees wel gul in het delen van jouw toegevoegde waarde. Vraag je klanten (of je oom, moeder, beste vriend, dat is ook goed) wat voor vragen ze hebben over jouw aanbod. Gebruik die vragen om online te beantwoorden. Of het nu in blogs, social posts, video’s of podcasts is. Je bouwt er relevantie voor jouw doelgroep mee op.
Je hoeft niet alles zelf te verzinnen en te produceren. Deel ook dat wat jou inspireert, waar je enthousiast van wordt of dat wat je aan het denken zet. Daarmee help je anderen ook weer verder. Jij bent de specialist waar anderen op vertrouwen. Deel dan ook gerust wat je bezig houdt.
Doe niet wat je buurman doet
Doe hetzelfde als je concurrent en je weet dat je dan alleen op prijs kunt concurreren. Een race to the bottom.
Je buurman zal misschien dezelfde onderwerpen en artikelen delen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Je hebt je eigen stem. Vandaar dat je ‘why’ zo handig is. Daarmee weet je waarom jij het doet. Waarom je buurman het doet zal nooit exact hetzelfde zijn als waarom jij het doet. Jullie zijn andere personen. Jullie hebben andere vrienden, andere voorkeuren. En daarin zit het verschil.
Jij wilt mensen die zich bij jou thuis voelen. Kies daarom je eigen pad, vertrouw in je eigen overtuigingen. Zonder natuurlijk eigengereid en koppig te worden. Maar dat hoeven we niet uit te leggen.
Zelf doen en slim investeren
Goede marketing en sterk design zijn vooral gebaat bij een goede basis. Ons advies is dat je beter aan de voorzijde je geld kunt besteden aan plannen en templates waar je zelf mee verder kunt in plaats van in de loop van het traject steeds kleine bedragen uit te geven. Wanneer je in de basis investeert, investeer je in consistentie en professionaliteit. En, je kunt beter iets laten maken dat bij jou past.
Consistent design bevestigt keer op keer de gewenste uitstraling van je merk. Investeer in design in plaats van in DTP. Een goede designer maakt een basis voor je waar je zelf mee verder kunt. Een DTP’er werkt het design steeds uit.
Een ontwerper helpt je door ontwerpen aan te leveren die je slim kunt hergebruiken. Een kwestie van nieuwe beelden en nieuwe teksten toevoegen en je volgende post of advertentie is klaar.
Ook in je fotografie kun je veel zelf doen. Niet helemaal tevreden over hoe je beelden overkomen? Fotografie van mindere kwaliteit kan toch worden gebruikt voor een hoogwaardige uitstraling in je branding. Zet de beelden om naar zwart-wit. Dan ziet het er al snel stijlvoller uit. Gebruik een vignet in je foto (donker of licht verloop van de randen naar het midden) en je hebt meer focus op je onderwerp.
Past kleurenfotografie toch beter bij jouw merk? Maar ben je niet helemaal tevreden over de kwaliteit? Je kunt de aandacht dan met een stevig lettertype juist meer op je teksten leggen.
Maak je zelf je foto’s, bijvoorbeeld van producten? Zorg dan dat er zo weinig mogelijk afleiding in je beeld zit. Less is more. En vraag je designer om met een compositie grid te komen. Altijd een vaste, herkenbare beeldtaal waarin je producten of personen een herkenbare plek hebben. Rust voor het oog is een lust voor het oog. En leidt tot hogere conversie.
Gratis marketing- en designtools
Wil je met gratis tools meer inzicht in wat jouw (potentiële) klanten zoeken? Maak een Google Ads-account aan (mocht je dat nog niet hebben), en gebruik de keyword planner om relevante zoektermen op te halen. Alleen al bruikbaar om de juiste termen te kiezen in jouw posts. Voor nog iets uitgebreidere inzichten kun je met de gratis versies van bijvoorbeeld SEMRush en Ubersuggest ook ver komen.
Zorg natuurlijk dat je bedrijf ook op Google My Business staat. Wanneer ze op jouw merknaam zoeken, zien mensen het bedrijfsprofiel dat je hebt aangemaakt. Gratis.
Gratis stockfoto’s van goede kwaliteit vind je op sites als Unsplash, Pexels en Pixabay voor jouw uitingen. Met alleen de vermelding van de bron en de fotograaf ben je dan al klaar. Er zit van alles en nog wat tussen. Daar kun je vast slagen.
Canva kan, zeker voor een kleinere en beginnende ondernemer, een nuttige design tool zijn. Ze hebben voor elke branche wel ontwerpen klaar liggen voor visitekaartjes, social media uitingen en logo’s. Het nadeel is alleen dat jouw ontwerp niet helemaal uniek en onderscheidend gaat zijn. En mogelijk niet echt geschikt voor alle type uitingen, van favicon tot reclamebord. Bedenk daarom vooraf goed wat je van Canva wilt gebruiken. Investeer bijvoorbeeld in een origineel, passend logo en gebruik Canva voor het maken van social media uitingen.
Kies je kanaal
Overal aanwezig proberen te zijn werkt tegen je. Kies alleen de kanalen die bij jou passen. Vaak zijn dat ook al de kanalen waar je doelgroep aanwezig is. Een karaoke club heeft meer aan TikTok en YouTube dan aan LinkedIn. Maar weinig notarissen zullen succesvol zijn op TikTok, maar juist via LinkedIn en Facebook beter hun verhaal kwijt kunnen.
Zo hebben wij met Hofmann & Hofmann er bewust voor gekozen om niet op Facebook te zitten. Alhoewel we daar best een schare volgers kunnen opbouwen, past het kanaal niet bij onze business to business aanpak. LinkedIn is ons aangewezen kanaal.
Bedenk goed wat bij jou en je brand identity past. Vaak is het verstandig je eigen site het centrale platform te laten zijn. Daar ben je eigenaar van je eigen creaties. Bij social media is dat al anders. Goed om daar aanwezig te zijn en de media te gebruiken om traffic te genereren. Net als met je winkel, bedrijf of kantoor. Je bent op plekken waar je publiek ook zit, je eigen plek is je basis.
Tijd rijpt
Met deze 5 punten kom je een heel eind in het opbouwen van een sterk merk. Je blijft dichtbij jezelf. De belangrijkste investering die je doet is in tijd. Vraag zeker anderen uit je naaste omgeving en je klanten om eens kritisch mee te kijken naar de stappen die je zet. Dat voorkomt dat je in je eigen cirkels blijft draaien.
Wanneer je je hierop toelegt, kun je in twee weken tijd in de avonduren en weekenden al veel bereiken. Het is niet erg wanneer het langer duurt. Merken worden mooier wanneer ze rijpen.